ŞÜKRÜ AKYÜZ (İHA) - Tarihi Van Kalesi'nin kuzeyinde bulunan höyükte İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında kazı çalışmaları yanı sıra açılan Urartu okulunda öğrencilere kazı eğitimi ve tarihi eser koruma bilinci kazandırılıyor.
Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında Konya Çatal Höyük'ten sonra ikinci olarak Van'da uygulanmaya konulan "Van-Tuşpa Urartu Atölyesi" projesinde çocuklar tarihlerini öğreniyor. Bir ay süren ve 600 çocuğun katıldığı projede eğitmenler tarafından bilgiler aldıktan sonra kendileri için hazırlanan bir bölümde eğitmenler gözetiminde kazı tekniklerini uygulamalı olarak yapıyor. Urartu okulunda da tarihi eserler hakkında bilgilendirilen öğrenciler, bu eserlerin ümitasyonlarını yapıyor. Proje kapsamında 600 öğrencinin eğitim göreceğini belirten Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, çocukların eğitiminden sonra yetişkinlerin de eğitime alınacağını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Van Kalesi Höyüğü'nde 55 kişilik bilim ekibiyle yapılan arkeolojik kazı sürerken, kazı kapsamında örnek bir projede hayata geçirildi. Daha önce tarihi mekanların kazı çalışmalarında çocuklar işçi olarak çalıştırılırken, "Van-Tuşpa Urartu Atölyesi" projesinde ise çocuklar eğitim amaçlı kazı çalışmalarına katılıyor. Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığındaki kazı çalışmalarında görev alan ekipteki bilim adamları öğrencileri teorik ve pratik bilgiler vererek uygulamalı olarak eğitiyor.
KÜÇÜK ARKEOLOGLAR İŞ BAŞINDA
Proje kapsamında günlük olarak 25 öğrenciye eğitim verdiklerini ifade eden Dr. Konyar, "İlk olarak tarihi mekanlarda kendileri için hazırlanan arkeoloji atölyesinde kazı tekniklerini eğitmenlerinden öğreniyorlar. Daha sonra kazı tekniklerini kendileri uyguluyor. Kimisi fırçalarla toprakları temizlerken, kimisi toprakları eleyerek tarihi eser arıyor. Kazı çalışması yürüten ekipten kazıyla ilgili bilgi alan öğrenciler, Urartu okulunda, 3 bin yıl öncesini ve Tunç çağını slaytlar eşliğinde öğreniyor.
Öğrenciler ortaya çıkan tarihi eserlerinde ümitasyonlarını ve resimlerini yapıp sergiliyor. Proje kapsamında 600 öğrencinin eğitim görecek. Bizim amacımız önce çocuklara ardından da yetişkinle eski eser koruma bilincini kazandırmaktır. Kazı başkanı ile birlikte 5 kişilik bir ekipleri bu çalışmaları yürütüyoruz. Bura görev alan eğitmenlerimiz yaklaşık 20 yıldır bu iş yapıyor. Proje ilk defa Konya Çatal Höyük'te başladı. Çatal Höyük'ten sonra da ikinci olarak ta Van'da uygulanıyor. Bu açından da bu
projenin buraya gelmesi açıkçası bizi oldukça sevindirdi" dedi.
Geçen yıl başlanan kazı çalışmalarının 15 gün daha süreceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Konyar, höyükte şimdiye kadar İlk Tunç çağından Türk İslam dönemine kadar bütün tabakaların ortaya çıktığını söyledi. Yrd. Doç.Dr. Konyar, "Bu çağlara ait, süs eşyaları, ticari eşyalar, sikkeler ve mimari eserler ortaya çıkardık. Ayrıca geçmişteki toplulukların yaşam şeklini de belirledik. Çalışmalarımız bundan sonra da sürecek" dedi.