Hayatını eğitime adamış olan Prof. Dr. Hayati Doğanay, aldığı 110 bin TL emekli ikramiyesini eğitime bağışladı. 44 yıl boyunca Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğrenciler yetiştiren Prof. Dr. Hayati Doğanay, kısa bir süre önce emekli oldu. Emekli olduğu Atatürk Üniversitesi Coğrafya Bölümü’ne, aldığı ikramiye maaşı ile son teknoloji bir laboratuvar kuran Prof. Dr. Doğanay, yeni neslin geleceğe umutla bakmasını sağlamaya çalışıyor.
EĞİTİME 110 BİN TL’LİK İKRAMİYESİNİ BAĞIŞLADI
Emeklilik ile birlikte gelen 110 bin TL parayı eğitim için harcayan Prof. Dr. Doğanay, ders verdiği Coğrafya Bölümü’ne son sistem bir sınıf kurdu. 36 kişilik sınıfta öğrenciler son teknoloji ışığında eğitim görüyor. Doğanay, eğitimin her yaşta mümkün olduğunu belirterek, “Bizim için eğitim yemek yemek gibidir. Her zaman insanın ihtiyacı eğitim almaktır. Geçmişte ortaöğretim, lise, üniversite gibi onlarca eğitim kurumunda görev aldım ve emekli oldum. Emekli ikramiyesi olarak gelen 110 Bin TL’nin bir kısmı ile Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü’ne bir sınıf kurduğunu söyledi. Sınıf son teknoloji sistemler ile eğitimi daha da kolaylaştırdı. Öğrenciler bu sınıf ile verilen konu ve derslere daha çabuk adapte olup anlayabiliyorlar. Bu gibi sınıflar her fakültede olmasını temenni ediyorum. Eğitim bir insanın olmazsa olmaz unsurlarından biridir. Bende bunu göze alarak emekli olduğum Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü’ne bir sınıf kurdum. Emeklilik paramdan epey gitti. Tabi ki eğitim için yapılan her şey mubahtır. Buradan öğrencilerim ders alsınlar. Daha iyi öğrensinler. İnşallah bu gibi son sistem teknolojili sınıfların sayısı artar.” dedi.
HOCALARIN HOCASI
44 yıllık eğitim ve öğretim dilimine çok güzel işler sığdırdığını söyleyen Prof. Dr. Doğanay’ın öğrencileri, emekli olduğu halde, şehirden ve öğrencilerinden kopmadığını dile getirdi. Yetiştirdiği hocalarla, ‘hocaların hocası’ olarak fakültede anıldığını dile getiren öğrenciler, “Doğanay hocamız 15 Ocak 2015 tarihi itibariyle coğrafya eğitimi ana bilim öğretim görevlisi olarak bölümümüzden emekli olmuştur. Hoca bölümde açık olduğundan haftada 10 ders kapatıp, bizlerin eksiğini gideriyor. Bölümle Erzurum’la eğitim verdiği Atatürk Üniversitesi camiasıyla bağını koparmadı. Hayati hocamız 110 bin TL harcayıp, gençlere çok güzel bir sınıf oluşturdu. 22 tane Coğrafya Bilgi Sistemi, programlarının yüklendiği en üst teknoloji bilgisayarlarla donatıldı. İçerisinde coğrafya öğretmenleri ve diğer meslek guruplarının CBS teknolojilerinin kullanacakları hard disk 10,2 yazılımı yüklü. Bunun yanı sıra akıllı tahta, fatih projesinin ürününün en üst modelini aldı. Yine lisanslarının satın alınmasından, fiziksel donanımlarına kadar her şeyi 44 yıllık emeğinin karşılığı olan parasıyla aldı. Sınıfın masaları tüm proje özel tasarımlarla yapılmıştır. Laminat parkesi, boya, lambiri, perde gibi sınıfın oluşumunda hep kendi imkânlarıyla yaptırmıştır. Hocamız sadece bununla kalmıyor. Onun yaptıklarını saymakla bitiremeyiz. Kimi zaman söylenmez ama 50 öğrenciye gidiş dönüş biletleri alıp İzmir İstanbul’da coğrafi gezi yaptırıyor. En son yaptırdığı sınıf ise her şeyi özetliyor.” şeklinde konuştular.
“PROF. DR. DOĞANAY KİMDİR?”
Prof. Dr. Hayati Doğanay, Trabzon’un Merkez ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyü’nde 1948 yılında doğdu. İlköğrenimini, 1955 -1960 devresinde, bu köydeki ilkokulda tamamladıktan sonra, ortaokul öğrenimine, Trabzon Lisesi bünyesindeki ortaokul kısmında başladı. Son yarıyıl geçiş yaptığı Kanunî Ortaokulu’ndan 1963’de mezun oldu. Doğanay, 1963-1966 devresinde, Trabzon Lisesi’nden mezun olmanın yanı sıra, bu dönemde meslek dersleri sınavlarına girerek, Trabzon İlköğretim Okulu’nu da bitirdi. O yıl, Trabzon’un Sürmene ilçesi Ormanseven Köyü’nde vekil öğretmenlik yaptı. 21 Haziran 1971 tarihi itibariyle, naklen Trabzon Lisesi Coğrafya Öğretmenliği görevine atandı. Doğanay’ın Trabzon Lisesi’ndeki görevi, 4 Ocak 1976 tarihine kadar surdu. Buradan, Erzurum Kâzım Karabekir Eğitim Enstitüsü Coğrafya Öğretmenliği görevine atandı ve 06 Ocak 1976’da bu yeni görevine başladı.