Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
TRENDYOL 1. Lig Playoff tarihleri açıklandı
TRENDYOL 1. Lig Playoff tarihleri açıklandı
MSB: ‘802 terörist etkisiz hâle getirildi’
MSB: ‘802 terörist etkisiz hâle getirildi’
Özakalın Kalkınma Yolu Projesini yorumladı
Özakalın Kalkınma Yolu Projesini yorumladı
 İspir’de bıçaklı ve sopalı kavga
 İspir’de bıçaklı ve sopalı kavga
Çanakkale Kara Savaşları'nda propaganda savaşı
Çanakkale Kara Savaşları'nda propaganda savaşı
HABERLER>BÖLGEDEN
22 Mart 2023 Çarşamba - 04:34

Dayanışma ve yardımlaşmada Ramazan hassasiyeti

Bölge illerinde ağırlanan depremzedeler Ramazan boyunca iftar sofralarının konuğu olacak, evlerde hazırlanan iftarlıklar da Deprem Bölgesine gönderilecek.

Dayanışma ve yardımlaşmada Ramazan hassasiyeti

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte tüm ülkede olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesindeki illerde de depremzedelere destek ve dayanışma hassasiyeti güç kazandı. Bölge illerinde ağırlanan depremzedeler Ramazan boyunca iftar sofralarının konuğu olacak, evlerde hazırlanan iftarlıklar da Deprem Bölgesine gönderilecek.

YAKUTİYE’DEN DEPREMZEDELERE PSİKOSOSYAL DESTEK

Yakutiye Belediyesince Hatay’da 'Çocuk Etkinlik Programı' düzenlendi.

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Hatay’da depremzedelere yönelik yardım ve desteklerini sürdüren Yakutiye Belediyesi çocukları unutmadı.

Çocuk tiyatrosu ve konseri akıl zeka oyunları, Nasrettin Hoca ve miki fare maskotlarıyla eğlenceli bir gün geçiren miniklerin mutluluğu görülmeye değerdi.

Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, “Yavrularımızı mutlu etmek bizleri de mutlu etti. Allah hepsinin bahtını güzel eylesin inşallah” diye konuştu.

BİNGÖL’DE DEPREMZEDELER İÇİN YARDIM KAMPANYASI DÜZENLEDİ

Bingöl’de depremzedeler yararına Veng Şıma İyilik Derneği ve 15 Temmuz Milli İrade Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından yardım kampanyası başlatıldı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubatta meydana gelen depremlerin ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi Bingöl’de de çeşitli yardım kampanyaları yapıldı. Yardım kampanyası çerçevesinde Bingöl’de Veng Şıma İyilik Derneği ile 15 Temmuz Milli İrade Anadolu İmam Hatip Öğrencileri tarafından Kültür Parkında yemek organizasyonu düzenledi. Etkinliğin açılışına Bingöl Vali Vekili Abdullah Özbek, İl Müftüsü Mustafa Topal, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunmasının ardından yapılan dualar ile açılışı gerçekleştirilen yardım kampanyasında hem dernek üyeleri hem de gönüllü vatandaşlar evlerinde yaptıkları yemekleri getirerek satış yaptı. Tatlılardan böreklere, dolmalardan, mangala kadar bir çok yemek çeşidinin bulunduğu yardım kampanyasına ilgi oldukça fazla oldu. Yapılan satışta elde edilen gelirin Ramazan ayında depremzedeler yararına kullanılacağı belirtildi.

Yüzlerce kişinin katıldığı yardım kampanyası ile ilgili açıklama yapan Veng Şıma İyilik Derneği Başkanı Yunus Kuyuldar, ''Depremin ilk gününden bu yana bölgedeyiz. Tüm illerimize yardımlarımızı koordineli bir şekilde gönderdik valilik koordinesinde. 3 tane yardım kampanyası düzenledik depremzedeler için dördüncüsünü de burada Büyük Bingöl Kardeşlik Sofrasını düzenledik. 15 Temmuz Milli İrade okulumuz ile birlikte yapıyoruz. İnşallah çok güzel katılım olacak bu doğrultuda deprem bölgesine Ramazan ayı için kumanya göndereceğiz, bunu kahvaltı olarak düşünüyoruz. Yardımlarımız devam ediyor, devamda edecek inşallah” dedi.

Yardım kampanyasına katılan Nihat Korluelçi ise “Malum çok büyük bir sıkıntı yaşadık bu depremde. Buradaki kardeşlerimizin acısını bir nebze hafifletmek adına yardımcı oluyoruz. Allah bir daha ülkemize böyle bir acı göstermesi” şeklinde konuştu.

MUŞ’TA DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN MORAL PROGRAMI DÜZENLENDİ

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Muş’a getirilerek öğretmenevine yerleştirilen depremzede çocuklar ve ailelerine yönelik moral programı düzenlendi.

Muş Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından depremzede çocuklara yönelik hazırlanan programda, depremin izleri silinmeye çalışılıyor. Salonun girişinde çocuklara mısır ve meyve suyu ikram edilirken, programın bitişinde ise oyuncaklar dağıtıldı.

Program öncesi bir konuşma yapan Muş Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Menduh Astan, yaptıkları program ile depremden etkilenen çocukları eğlendirdiklerini ifade ederek, “Deprem sürecinde toplumumuzun birlik ve beraberlik ruhu içerisinde göstermiş olduğu o kadirşinas davranışları gerçekten takdire şayandır. Şunu gördük, bizim milletimiz necip bir millettir ve üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Biz de yaptığımız bu program ile bir nebze de olsa depremden etkilenen çocuklarımızı eğlendirmek. Depremde travma geçiren çocuklarımızı eğlendirmek için öğretmen ve öğrencilerimiz bir program hazırladılar” dedi.

Deprem sonrası Malatya’dan gelerek öğretmenevine yerleşen depremzede Meral Çoban ise düzenlenen etkinliklerin çocuklara çok iyi geldiğini ifade ederek, “Yaklaşık 40 gündür Muş Öğretmenevinde konaklıyoruz. Düzenlenen bu etkinlikler bizler ve çocuklarımız için güzel motivasyon oluyor. Düzenlenen programlar bize çok iyi geldi, emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

Kahramanmaraş Elbistan’dan gelen depremzede Uğur Bakır da, etkinliklerin devam etmesinin kendileri için avantaj olduğunu belirterek, “1,5 aydır depremden dolayı öğretmenevinde kalıyorum. Kahramanmaraş Elbistan’dan geldim. Böyle etkinliklerin olması çocuklar için çok iyi oluyor. Bu etkinliklerin devam etmesini istiyoruz. Devletimiz ve buradaki kurum müdürlerimiz bize hizmet ediyor, Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Semanur Çelik ise yaptıkları etkinlik ile çocukları eğlendirdiğini ifade ederek, “6 Şubat’ta yaşanan felaket hepimizi çok üzdü. Depremden dolayı ilimize gelen depremzede vatandaşlar, öğrenciler ve çocuklar için etkinlikler düzenledik. Sahnede çocuklar ile yaptığımız aktivite ile onları eğlendirdik. Çocukların yüzündeki gülümsemeler bizleri çok mutlu etti. Umarım hep mutlu olurlar” şeklinde konuştu.

ERZİNCAN’DAN MALATYA’YA GİDEN GÖNÜLLÜ ÖĞRETMENLER DERS BAŞI YAPTI

Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde afetten etkilenen illerde devam eden 8 ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında (DYK) görev alacak Erzincan’dan giden gönüllü öğretmenler Malatya'da ders başı yaptılar.

Millî Eğitim Bakanlığınca, deprem bölgesinde okul öncesinden liseye tüm eğitim kademelerinde öğrencilerin eğitime erişimini sağlamak için tüm imkânlar seferber edilirken LGS ve YKS'ye girecek 8 ve 12. sınıf öğrencileri için 761 noktada DYK merkezleri oluşturuldu.

YKS ve LGS'ye yönelik Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında ki öğrencilerin eğitimine destek sağlamak amacıyla Erzincan’dan Malatya'ya giden farklı branşlardan 21 gönüllü öğretmen öğrencilerin eğitiminin aralıksız sürmesi için var güçleri ile çalışıyor.

Deprem bölgesindeki öğrencilere sınava hazırlık sürecinde destek olmak için çalışmalarına devam eden öğretmenler derslerden artan zamanlarda geçici yaşam merkezlerinde yaşayan bölge insanın da yardımına koşuyor. AFAD ile koordineli bir şekilde "Yapısal Oluşum ve İyileştirme", "Psikososyal Destek", "Lojistik ve Sosyal Faaliyet" gibi ihtiyaç duyulan her alanda öğretmenler çalışmalarını sürdürüyor.

VAN JANDARMASININ DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR

Van İl Jandarma Komutanlığının deprem sonrası Malatya’da görevlendirilen birliklerinin çalışmaları devam ediyor.

6 Şubat 2023 günü saat 04.17 sıralarında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem bölgesindeki yaraların sarılması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Van İl Jandarma Komutanlığı timleri, Malatya’da asayişin sağlanması, arama/kurtarma, tahliye, yardım, deprem bölgesinde çadır kurma ve yaşam destek faaliyetlerini sürdürüyor.

VAN VALİLİĞİ KOORDİNASYONUNDA MALATYA'DA İFTAR ÇADIRLARI KURULUYOR

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Malatya'da yoğun mesai harcayan Van ekipleri, Van Valiliği koordinasyonunda şehrin farklı noktalarında iftar çadırları kurmaya başladı.

Depremin ilk gününden bu yana depremzede vatandaşların yaralarının sarılabilmesi için fedakarca çalışan ekipler, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Malatya'nın çeşitli yerlerine iftar ve sahur için çadır kurulumunu sürdürüyor. Van'dan gelen belediye ekipleri ve kamu personeli, Battalgazi ilçesindeki Atatürk Anadolu Kız Lisesi, Yeşilyurt ilçesindeki Geri Gönderme Merkezinde bulunan Beydağı konteyner kenti, Malatya Nikah Sarayı bahçesi ve Diniye Çalık İlkokulu bahçesinde iftar çadırları kuruyor. İftar çadırlarının yanında mescit de kuran ekipler, depremden etkilenen vatandaşlara Ramazan ayı boyunca çay servisi de yapacak.

AHLAT’TA DEPREMZEDELER YARARINA HAYIR PANAYIRI KURULDU

Bitlis’in Ahlat ilçesine yerleşen depremzede aileler yararına veli, öğrenci ve öğretmenler tarafından hayır panayırı düzenlendi. Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremler nedeniyle birçok il depremzedeler için yardım ve desteklerini sürdürmeye devam ediyor. Bu çerçevede Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan Selçuklu İlk ve Ortaokulu idarecileri öncülüğünde öğretmen, veli ve öğrenciler tarafından ilçeye yerleşen depremzede aileler yararına hayır panayırı düzenlendi. Okulda düzenlenen panayırda öğretmenler ve veliler evlerinde yaptıkları içli köfte, çiğköfte, börek, pasta, kek, kurabiye, tatlı gibi ürünleri öğrencilerle birlikte satışa sundu. Yapılan ürünler, toplumsal dayanışmanın güzel bir örneği olarak halkın beğenisine sunulurken, öğrenciler ise aileleri ile birlikte evlerinde yaptıkları ürünleri düzenlenen hayır panayırında satarak depremzedelere destek olmanın sevincini yaşadı. Düzenlenen hayır panayırına katılan Ahlat Kaymakamı Fikret Dağ ve bazı kurum amirleri de destek sundu.

Öğrenci, veliler ve okulda görev yapan öğretmenler tarafından gelirinin tamamı depremzedelere bağışlanacak bir panayır düzenlediklerini dile getiren Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden, “Ahlat Selçuklu İlk ve Ortaokulumuz tarafından depremden etkilenen vatandaşlarımız yararına bu etkinlik düzenlenmiştir. Özellikle okul çapında böylesine anlamlı bir etkinliğin düzenlenmesinden dolayı oldukça mutlu olduk. Asrın felaketinden etkilenen vatandaşlarımıza, Ahlat’tan bir nebzede olsa yaralarına tercüman olma noktasında bu etkinliği hazırlanmasından ve katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum. Öğrenci velilerimizden de oldukça yoğun bir katılım oldu. Ülkemizin başı sağ olsun. Ülkemiz büyük bir devlettir. Yaraların en kısa zamanda sarılması için tüm birimleriyle alanlardadır. Bizlerde orada olmasak bile gönlümüz onlarladır” dedi.

Hayır panayırına katılan öğrenci velilerinden Serap Boyar da, “Depremzedeler için hayır panayırı düzenlendi. Çok güzel olmuş, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Vatandaşlardan Ferit Sinanoğlu ise depremzedeler yararına düzenlenen etkinliğe katılarak destek olduklarını kaydetti.

ÖĞRENCİLERDEN DEPREMZEDELER İÇİN YARDIM

Ardahan Salim Dursun Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri önderliğinde depremzedeler yararına yapılan yemekler vatandaşlara ikram edildi.

6 Şubat Günü Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara destek olmak amacıyla 'Ardahan Salim Dursun Anadolu İmam Hatip Lisesi' öğrencileri yardım programı düzenledi. 2 gün sürecek olan programda elde edilen gelir deprem bölgesine bağışlanacak.

Okul, öğretmen, öğrenci ve velileri tarafından hazırlanan yiyecekler Ardahan Milli Egemenlik parkında kurulan çadırda davet edilen misafirlere sunuldu. Yiyecek stantlarının başına gelen misafirlere ikramlarda bulunan öğrenciler yardımlaşma ve zor zamanlarda birlik olma davranışlarını yaparak yaşayarak öğrenip örnek oldular.

DEPREMZEDE ÇOCUKLAR ŞENLİKTE BİR ARAYA GELEREK NEVRUZ'U KUTLADI

Deprem bölgesinden Iğdır’a gelen ailelerin çocuklarının yaşadıkları travmayı atlatmaları için düzenlenen 'Çocuk Şenliği'nde çocuklar gönüllerince eğlenerek Nevruz'u kutladı.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen depremlerin ardından deprem bölgesindeki aileler çocukları ile birlikte başka illere gönderildi. Bu çerçevede Iğdır’a gelen ailelerin çocuklarının deprem psikolojisini atlatmaları ve eğlenmeleri için çeşitli eğlenceler de düzenleniyor. Iğdır’da bugün Semt Sahası'nda düzenlenen 'Çocuk Şenliği' programında çocuklar gönüllerince eğlenerek Nevruz'u kutladı. İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı narkotik ve bomba imha köpek timleri çocuklar için gösteri düzenledi. Çocuklara sucuk ekmek dağıtılarak pasta kesildi. Ayrıca Nevruz kutlamaları çerçevesinde boyanan yumurtalar tokuşturuldu, hazırlanan çerez tabakları da çocuklara dağıtıldı.

Düzenlenen programın çocuklar için önemli olduğunu belirten Iğdır Milli Eğitim Müdürü Sevet Canlı, "Iğdır'da yaklaşık olarak 2 bin 500 vatandaşımız var, onlardan 350 tanesi okula devam okula gidiyor. Bugün Nevruz günü, Nevruz Bayramı. Bu güzel günde, bu güzel havada çeşitli etkinlikler ile deprem bölgesinde gelen öğrencilerimiz için farklı faaliyetler yapalım istedik. Hem baharın gelişini kutlamak istedik hem de çocuklara farklı bir hava yaşatmak istedik. Valiliğimiz koordinesinde paydaş kurumlarımız ile bu programı geliştirdik. Güzel bir etkinlik oldu, çocuklarımız ile eğlendik güldük" dedi.

Kahramanmaraş'ta depremden dolayı zarar gören evlerini bırakarak annesi ve kardeşleri ile Iğdır’a gelen çocuklardan Beytullah Aşık eğlendiğini belirterek, "Kahramanmaraş merkez ilçesinden geldik. Evimiz depremde zarar gördü, yıkılmadı ama hasar gördü. Ailem orada kaldı; babam, dedelerim, ninelerim, akrabaların hepsi orada kaldı. Şimdi burada tek annem ve kardeşlerimle yaşıyorum. Burada eğleniyoruz, içiyoruz, yemek yiyoruz; mutluyum" diye konuştu.

KUMAŞLA DEPREME DAYANIKLI YAPILAR

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Murat Maraş, deprem sonrasında binalara yapılacak güçlendirme çalışmalarında karbon fiber kumaşların kullanılmasının tekrar yaşanabilecek depremlere karşı binanın duvar ve taşıyıcı bölümlerinin dayanıklılığını artıracağını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler binlerce binayı yerle bir ederken, yüzlerce binada ağır hasar bıraktı. Depremlerin ardından büyük yıkıma uğrayan illerden birisi olan Malatya’da birçok yapıda az hasar ya da ağır hasar oluşturduğunu ifade eden İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Maraş, karbon fiber kumaşların uygulandığı bölümlerde depremlerde herhangi bir hasar oluşmadığını ve oldukça güzel sonuçlar elde edildiğini ifade etti.

Deprem sonrası binalarda performans analizlerinin yapılarak binaların detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini dile getiren Maraş, “Deprem performans analizi dediğimiz yöntem binaların daha detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Bunlardan numuneler alınması daha sonra detaylı analizler yapılarak bunun can güvenliğini sağlıyorsa herhangi bir güçlendirme yapılmaya gerek kalmayacak ama can güvenliğini de aşıyorsa uygun olan binalarımıza güçlendirme yapılması gerekiyor. Deprem performans analizlerinde özellikle yönetmeliğimiz şunu söylüyor, bazı kolonlardan taşıyıcı elamanlardan karot numuneler alınması gerekiyor. Bazı elemanlardan donatılarımızın sıyrılarak donatı çapları belirlenmesi gerekiyor. Bazı elemanlarımızın da röntgen cihazıyla bunların donatı çapları donatılar arasındaki mesafelerin incelenerek belirlenmesi gerekiyor. Ama özellikle binaların zeminin de belirlenmesi gerekiyor. Eğer zemin etrafında inceleme çukurları açılmadan yapılan deprem performans analizlerine itiraz edilmesi gerekiyor” dedi.

Depremlerden sonra artçı sarsıntıların devam ettiğini belirten Maraş, deprem performans analizlerinin 3 aydan önce yapılmasının doğru olmadığına dikkat çekti.

 
Bahçeli: 'Kardeşliğimiz yegane güç kaynağımızdır’
 
Erzurum şubat ayı araç varlığı açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehitlerin anısı Asrın Projesi’nde yaşatılacak
Asrın Projesi olarak nitelendirilen Yeni Zigana Tüneli’nin Gümüşhane girişinde ...
Yakutiye’den depremzedelere psikososyal destek
Yakutiye Belediyesince Hatay’da 'Çocuk Etkinlik Programı' düzenlendi.
Mart ayında yağan kar çiftçiyi sevindirdi
Erzurum’un Aşkale ilçesinde etkili olan kar yağışı çiftçileri sevindirdi.
 
Atilla Dölekli hayrına yaptırılan cami ibadete açıldı
Erzurum’un Pasinler ilçesinde 2019 yılında seçim günü trafik kazasında ...
Erzincan yolunda kar ve tipi etkili oldu
Erzincan şehir merkezinde aralıklı yağmur yağışı görülürken yüksek kesimlerde ...
Kop Geçidinde kar ve tipi ulaşımı aksattı
Mart ayının sonlarına doğru Bayburt-Erzurum kara yolu üzerinde bulunan ...
 
İzleyenleri ağlatan belgesel
Uzundere Atatürk İlk ve Ortaokulu Öğretmenleri ile Öğrencilerinin hazırladığı ...
Sayan milletvekili adaylığı için istifa etti
2019 yerel seçimlerinde Ağrı Belediye Başkanı seçilen Savcı Sayan 2023 ...
Depremin maliyeti ağır 
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayımlanan Kahramanmaraş ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri