SONER İSTANBULLU
ERZURUM (İHA) - Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Cimcime Hatun Türbesi’de restorasyon çalışması başlattı. Yıpranan duvarları ve bakımsız hali elden geçirilerek tarihi güzelliğine kavuşturulacak.
RESTORASYON 15 GÜN SÜRECEK
Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından başlatılan cimcime hatun restorasyon çalışmaları 15 gün içerisinde tamamlanması planlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda çevresinde bulunan iş yerlerinin yıkılarak gün yüzüne çıkarılan cimcime hatun türbesi türbenin bakım, onarım ve restorasyonuna başlanması için gerekli onayın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından verilmesinin ardından çalışmalar başlatıldı. Cimcime hatun çevresine kurulan iskelerle ile geçen yıllara dayanamayan duvarları tarihi dokuya zarar vermeden düzeltilip üst noktasında biten otların temizleneceği bildirildi. Cimcimle Hatun Türbesi’nin onarımı için 14 bin 670 TL tutarında ödeneklerinin bulunduğunu bildirildi.
CİMCİME HATUN TÜRBESİNİN BİLİNEN TARİHÇESİ
Erzurum, Cumhuriyet Caddesi’nde, Ulu Cami’nin kuzeyinde bulunan Cimcime Sultan Kümbeti’nin XIV.yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır. Türbenin büyük bir kısmı yol seviyesinin yükselmesinden ötürü toprak altında kalmıştır. Kümbet Erzurum’un yöresel Sivişli (Keverk) taşından yapılmış olup silindirik gövdeli taş konik külahlıdır. Kümbetin gövdesi birbirine bağlanmış yuvarlak kemerli sütunlarla bir revak konumuna getirilmiştir. Konik külahın altında dışa taşkın bir silmesi bulunmaktadır. Türbenin su basmanının yukarısındaki gövde, birbirine paralel, kalın çift kabartma çubuklarla daire şeklinde kemerler oluşturmuştur. Böylece dıştan 12 köşeli olmamasına rağmen böyle bir gövde görünümü vermektedir.