Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Bilim Eğitimi Programı II. Uygulamalı Bilim Eğitimi
Milli Eğitim Bakanlığı ve Atatürk Üniversitesi’nin katkılarıyla, 31 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Bilim Eğitimi Programı II. Uygulamalı Bilim Eğitimi Kursu açılış töreni, Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Orhan Yavuz Konferans Salonu’nda düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaklaşık 105 öğretmenin katılımlarıyla başlayan bilim eğitim kursu, Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı.
YILMAZ: ÖĞRETMENLİK KUTSAL BİR MESLEK
Törenin açılış konuşmasında söz alan Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Ali Yılmaz, öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu ve öğretmenlerle meslektaş olduğu için de gurur duyduğunu belirtti. Yılmaz, bu yıl ikincisi yapılan bilim eğitim kursunun, birincisinin ise Gazi Üniversitesi’nde gerçekleştiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen birinci programın başarılı ve faydalı geçmesi üzerine bunu devam ettirme kararı aldık ve ikincisini de Atatürk Üniversitesi’nin katkılarıyla Erzurum’da gerçekleştirdik. Eğer kaliteli bir insan gücü yetiştirmek istiyorsak, bu iş için kilit isimlerden birisi öğretmendir. Dolayısıyla biz bu öneme atfen öğretmenlerimize, zamanın gerektirdiği donanımları kazandırmak amacıyla bu iş birliği çerçevesinde bir takım laboratuvar tekniklerini ve bilimsel gelişmeleri güncellemek amacıyla bu tür toplantıları yapıyoruz. Hizmet öncesi öğretmen yetiştirmede bazı aksaklıklar ve eksikliklerimizin olduğunun farkındayız. İşte bizler de bu tür sorunları çözmek için burada toplanmış bulunuyoruz. Bizim yıl içerisinde devam etmekte olan kurs ve seminerlerimiz var. Söz konusu eğitim programımız, faaliyetlerimiz içinde en prestijli kabul ettiğimiz faaliyetlerimiz arasında” dedi.
BİLİM KURUMLARININ NİHAİ HEDEFLERİ
TÜBA 2. Uygulamalı Bilim Eğitimi Kursu için, üniversite olarak hem fiziki ve laboratuvar mekânların hazırlanması ve hem de beklenen yararların sağlanması için elimizden gelen bütün imkânları seferber etmeye çalıştık” sözleriyle konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Ö. İrfan Küfrevioğlu, öğretmenlerin rahatça eğitim görebilmeleri için imkânların hazır olduğunu belirtti.
Küfrevioğlu: “Bilim kurumlarının nihai hedefleri ülkenin kalkınmasına, milletimizin refahına ve insanlığın hayrına çalışmalar yapmaktır. Bu anlamda ülkemizde oldukça seçkin kurumların olduğunu, düne kıyasla bugün çok daha önemli görev ve işlevler yürüttüklerini söylememiz lazım.
Kuşkusuz, bu seçkin kurumlar arasında, bugün misafir etmekten onur duyduğumuz kısa adı TÜBA olan Türkiye Bilimler Akademisi de yer almaktadır. Sayın Başkan Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar yönetiminde oldukça önemli çalışmaların altına imza atan TÜBA, öyle inanıyorum ki, yapacağı doğrudan ve dolaylı katkı ve kazanımlarla yarınların şekillenmesinde ve aydınlık Türkiye kurgusunun gerçekleşmesinde önemli rol alacaktır. Bu arada, böylesine önemli bir kurumun başında yer alan Sayın Acar’ın Atatürk Üniversitesi mezunu olmasının da bizleri ziyadesiyle memnun ettiğini ve kendilerinin iftihar vesilemiz olduğunu, buradan belirtmem gerek.
Bu etkinliğin düzenlenmesinde görev alan TÜBA Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar başta olmak üzere tüm TÜBA üyelerine ve çalışanlarına, değerli öğretim üyelerine ve bütün öğretmenlerimize gönülden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
ACAR’IN SUNUMU
Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise bu programın, öteden beri var olan bilim eğitimi programının Milli Eğitim Bakanlığı’na özgü bir versiyonu olarak görülebileceğini söyledi. Türkiye Bilim Akademisi’nin, dünya bilim akademileri gibi bilim eğitimi programlarını yürüttüğünü söyleyen Acar, bu faaliyetlerin artırılarak devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Acar: “ Bu programların amacı bilim eğitimin daha etkin hale getirilmesidir. Başka bir deyişle bilim eğitiminin hem öğreticiler hem de öğrenciler açısından daha cazip, etkili, ilgi çekici, hale getirilmesidir.
TEMEL BİLİMLERE İLGİ NOKSANLIĞI, ÖNEMLİ BİR SORUN
Son zamanlarda ülkemizde de önemli bir sorun olan, yükseköğretimdeki temel bilimlere ilgi noksanlığı önemli bir konu. Bu sadece Türkiye’de değil dünyanın gelişmiş dediğimiz ülkeleri dâhil birçok ülkede, bugün özellikle fen bilimleri veya temel bilimler dediğimiz alanda, özellikle yükseköğretimde dramatik şekilde düştüğü sorunlu bir gerçek olarak karşımızda.
Nitekim Türkiye’de de son birkaç yıldır çok eski üniversitelerimizin bile sözü edilen alanların kontenjanları doldurulamıyor. Dolayısıyla YÖK bir müdahalede bulundu ve bazı programlara peşinen öğrenci almama kararı aldı. TÜBİTAK ise bu bölümleri yüksek puanla kazanan öğrencilere burs vereceğini açıkladı.
Türkiye son yıllarda gerçekten araştırma ve geliştirme sahasında, milli gelirden ayrılan pay bakımından çok ciddi atılımlar yaptı. Araştırma, geliştirme ve yenilikçiliğin ürünlerini elde edebilmek için bu işin kaynağını oluşturan temel bilimler sahasındaki öğrenci ve bilim insanı akışının, nitelikli bir şekilde devam etmesine ihtiyaç vardır. Bu yüzden temel bilim alanında her düzeydeki eğitim öğretim kurumlarında etkinliğin ve eğitimin artırılmasına şiddetle zaruret vardır” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından ise Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Rektör Yrd. Prof. Ö. İrfan Küfrevioğlu`na plaket taktim etti.