Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
HABERLER>EKONOMİ
6 Ağustos 2015 Perşembe - 15:07

Bakan Işık’tan Erzurum açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, yeni Sanayi Strateji Belgesi'nde yer alan "Oyuncak İhtisas OSB'si Kurulacaktır" eyleminin 2015-2016 döneminde gerçekleştirileceğini, bu kapsamda Erzurum'un bu OSB kurulumuna talip olduğunu açıkladı.

Bakan Işık’tan Erzurum açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Oyuncak sektörü kültürel değerlerimizin bir yansıması ve çocuklarımızın geleceğine yönelik önemli bir başlangıç noktasıdır. Özellikle yabancı kültürlere ait ürünlerin örneği olan savaş, kavga figürleri, çocuklarımız için zararlı mesajlar içermektedir"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Oyun ve oyuncak imalatı sektörünün 2013 yılı faaliyet karlılığı yüzde 9,2'yle imalat sanayi ortalamasının üstünde" dedi.

OYUNCAK ÇALIŞTAYI

Işık, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından düzenlenen "Oyuncak Çalıştayı"nın açılışında, çalıştayın Türkiye'nin oyun ve oyuncak imalatı sanayisinin gelişimine katkı sağlaması açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Oyuncağın çocuk gelişimi açısından önemine değinen Işık, sadece bir eğlence aracı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, oyuncağın aynı zamanda öğretici bir aktivite olduğunu söyledi.

Çocuk gelişiminin en önemli araçlarından birisi olan oyuncağın, doğru seçilmesi halinde çocukların psikolojik ve kültürel gelişimine, analitik düşünme yetisi kazanmasına, meslek seçimine etkisi olabileceğine işaret eden Işık, "Bu nedenle oyuncak tasarımı çok boyutlu araştırma ve projelendirme isteyen bir faaliyettir" değerlendirmesinde bulundu.

TARİHÇE

Konuşmasında oyuncağın tarihçesinden de bahseden Fikri Işık, şunları anlattı:"Oyuncak sektörü çok ciddi istihdam oluşturan ve yerli üretim ile ekonomimize önemli katkılar sağlayabilecek bir sektör olmakla birlikte kültürel değerlerimizin de bir yansıması ve çocuklarımızın geleceğine yönelik önemli bir başlangıç noktasıdır. Özellikle yabancı kültürlere ait ürünlerin örneği olan savaş, kavga figürleri, çocuklarımız için zararlı mesajlar içermektedir.

Bu nedenle, çocuklarımıza aktarmak istediğimiz kültürel değerlerimizi ürettiğimiz oyuncaklarla şekillendirmemiz mümkündür. Böylece hem iç pazarımızı yabancı oyuncak figürlerinden kurtarmış hem de başta Türk dünyasına olmak üzere ihracat pazarımızı genişletmiş oluruz."

Bakan Işık, okul öncesi yaş grubu için Eskişehir'de tasarlanan ve Türkiye'nin ilk çizgi film projesi olan "Pepee" karakterini anımsatarak, oyuncak sektöründe yerli patent ve faydalı model başvuruları açısından son yıllarda önemli bir farkındalık oluştuğuna dikkati çekti.

"SON 10 YILDA ÜLKEMİZDE OYUNCAKLA İLGİLİ 194 YERLİ PATENT VE FAYDALI MODEL BAŞVURUSU YAPILDI"

Türkiye'de 2002 yılında oyuncaklarla ilgili sadece 3 patent ve faydalı model başvurusu yapılırken, 2014 yılı içerisinde başvuru sayısının 27'ye yükseldiği bilgisini veren Fikri Işık, "Oyuncak sektöründe son 10 yılda ülkemizde 194 yerli patent ve faydalı model başvurusunun yapıldığını görmekteyiz. Bu alanda yüksek pazar potansiyeli bulunan ülkemiz açısından bu rakamları yeterli değil" dedi.

Sektör hacmi ile ilgili dünya ve Türkiye rakamlarını da paylaşan Işık, dünyada ABD'nin toplam oyuncak ithalatının yüzde 39'unu, Çin'in ise ihracatın yüzde 62'sini gerçekleştirdiğini aktardı.

Işık, Çin'in bugün dünyaya 39 milyar dolarlık oyuncak ihracatı yapan bir ülke konumunda olduğuna vurgu yaparak, Bakanlığın Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) 2013 yılı verilerine göre, oyun ve oyuncak imalatı sektörünün yaklaşık 426 milyon liralık bir ticaret hacmine sahip olduğunu söyledi.

Oyun ve oyuncak imalatı sektörünün 2013 yılı faaliyet karlılığının yüzde 9,2 oran ile imalat sanayi ortalamasının üstünde olduğuna, bu karlılık değerinin, sektörün Türkiye'de katma değer üretmesi açısından potansiyelini ortaya koyduğuna dikkati çeken Işık, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yine GBS verilerine göre 200 girişimin faaliyet gösterdiği sektörde yaklaşık 3 bine yakın istihdamın oluştuğunu görüyoruz. Bu nedenle ülkemizde bu sektörde yeni yatırımların yapılarak yeni üretim ve pazar stratejilerinin oluşturulması gerekiyor.Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 24,2'sini,yani 19 milyonunu, 0-14 yaş arası çocuklar oluşturmaktadır. Bu oran İtalya'da yüzde 14, Fransa'da yüzde 18,5, Almanya'da yüzde 14,7, İngiltere'de ise yüzde 18'dir.

OYUNCAK PAZARI

Oyuncak pazarı Türkiye'de çok hızlı büyüyen ve gelişen bir pazardır. Diğer sektörlerle karşılaştırıldığında 3-5 kat daha hızlı büyüyen bebek-çocuk pazarı Türkiye ekonomisi içerisindeki payını her geçen gün artırmaktadır. 5 yıl öncesine kadar çocuk başına 20-25 dolarlık oyuncak harcaması yapılırken, bu rakam son 5 yılda büyük miktarda artış göstermiştir. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde bu rakamın iki katına çıkması beklenmektedir."

Türkiye'deki 19 milyon çocuk nüfusunun her geçen yıl artmasıyla birlikte, oyuncak pazarı hacminin 1 milyar doları geçmesinin beklendiğini belirten Işık, rakamların Türk oyuncak sektörünün büyük oranda ithalata dayandığının göstergesi olduğunu da dile getirdi.

 "BİR FİRMANIN TASARIM OFİSİ KURMASI YA DA PROFESYONEL BİR TASARIM OFİSİYLE ÇALIŞMASI HALİNDE BUNU VERGİDEN DÜŞECEĞİZ"

Yerli üreticilerin yatırım yaparak üretimlerini sürdürmeye çalıştıklarını ve güçlü ithalatçı firmalarla rekabet etmeye gayret gösterdiklerini belirten Işık, böylece bir yandan istihdam kaybı yaşanırken, bir yandan da oyuncak ithalatına harcanan dövizin bu alanda cari açığı artırdığına dikkati çekti.

Bakan Işık, bu kadar yüksek rakamlara ulaşmış ithalatın, yerli sanayinin önemli ölçüde kan kaybetmesine, birçok markanın kaybolmasına neden olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Buna rağmen yerli üretim yapan hatta ürettiği oyuncakları Avrupa ve ABD'ye ihraç eden firmalarımız mevcut. Oyuncak sektöründe ham madde ve ara malı açısından önemli bir yere sahip Türk plastik sektörü 160'ı aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Sektörün 2014 yılındaki ihracatı 6 milyar dolara ulaşmıştır. Otomotiv, ambalaj gibi sektörler aracılığıyla yapılan dolaylı ihracatla bu rakam 12 milyar dolara ulaşmaktadır.

Türk plastik sektörünün toplam ihracatı içinde, oyuncak sektörü ihracatının binde 1-2 gibi çok düşük seviyelerde kaldığı görülmektedir. Bu küçük paya rağmen oyuncak üretimi, içerdiği yüksek katma değer ile plastik sanayinin geliştirilmesi ve desteklenmesi hususunda büyük önem taşımaktadır. Zira oyuncak üretiminde işçilik, ara malı, ambalaj önemli bir paya sahiptir. Plastik sektörü içerisinde hâlihazırda çok küçük bir pay almasına rağmen, oyuncak endüstrisi, gerek iç piyasada gerekse ihracat açısından önemli bir potansiyele sahiptir."

Bakan Fikri Işık, daha önce sektörle yaptıkları toplantıları anımsatarak, 7 Aralık tarihinde gerçekleştirdikleri "Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sektör Buluşması"na işaret etti.

Bu toplantıda sektör sorunlarının ele alındığını dile getiren Işık, ele alınan plastik oyuncaklar konusunda sonraki süreçte yapılan çalışmaları aktardı.

"Toplantı sonunda Türkiye'de oyuncak sektörü ile ilgili bir çalışma yapılmasını sektörden talep etmiş ve oyuncak Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasına Bakanlık olarak destek vereceğimizi belirtmiştik" diyen Işık, yeni Sanayi Strateji Belgesi'nde yer alan "Oyuncak İhtisas OSB'si Kurulacaktır" eyleminin 2015-2016 döneminde gerçekleştirileceğini, bu kapsamda Erzurum'un bu OSB kurulumuna talip olduğunu açıkladı.

Kararın daha sonra verileceğini belirten Işık, "Bunun yanı sıra tasarım konusunda da çeşitli çalışmalarımız var. Tasarım ve kalıp oyuncakta olmazsa olmaz. Artık tasarım ofislerini de Ar-Ge merkezleri gibi destekleyeceğiz. Eğer TBMM kabul ederse bir firmanın tasarım ofisi kurması ya da profesyonel bir tasarım ofisiyle çalışması halinde bunu vergiden düşeceğiz" diye konuştu.

 
Memur-Sen açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
 
Erzurum'da Raylı Sistem için ilk adım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DOSİAD'tan Sekmen'e Hipodrom teşekkürü
Başkan Sekmen’in çalışmalarını takdir ettiklerini belirten yöneticiler, ...
ATA Teknokent’te patent açılımı
ATA Teknokent ile işbirliğine 2014 yılında başlayan Destek Patent firması ...
Aydın’dan korsan tepkisi
Erzurum Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Aydın Tuna, ilde hizmet ...
 
Büyükşehir ödenekleri açıklandı
M.AKDAĞ-Maliye Bakanlığı 2015 yılı Ocak-Temmuz dönemi Büyükşehir Belediye paylarını açıkladı.
DAİB’den üretim seferberliği
Erzurumlu kadınlara, “Üretin, satın. İhracat konusunda biz gereken yardımı ...
Pasinlerli çiftçiler Tarla Gününde buluştu
Pasinler ilçesi Serçeboğazı Mahallesinde düzenlenen tarla gününe çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.
 
Erzurum’da 6 ayda 15 teşvikli yatırım
M.AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı 2015 yılı Ocak-Haziran dönemi teşvik bültenini yayımladı.
Erzurum’un KUDAKA teşvikli yatırım payı arttı
M.AKDAĞ-KUDAKA İstatistik Bölgesi teşvikli yatırım verileri açıklandı.
Teşvikli yatırımlar ekmek kapısı oldu
M.AKDAĞ-Erzurum’un Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi toplamındaki teşvikli yatırım ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri