ERZURUM (İHA) - Erzurum Bölge Eğitim ve araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Fatih Kaciroğlu, organ nakli konusunda toplumun duyarlı olması gerektiğini belirterek, “Hepimizin organlarımızın biz öldükten sonra başka hastalara hayat vermesi için kullanımına izin vermemiz, bir gün bizimde organ nakline ihtiyaç duyabileceğimizi bilmemiz gerekiyor” dedi.
ORGAN BAĞIŞ HAFTASI
Her yıl 3-9 Kasım tarihlerinin Organ Bağış Haftası olarak değerlendirildiğini ve hafta boyunca konuyla ilgili bilgilendirme çalışmaları organize edildiğine dikkat çeken Kaciroğlu, “Böbrek, Karaciğer, Kalp, Akciğer, Pankreas, gibi organ yetersizlikleri durumunda, karaciğer ve böbrek gibi organlarda canlıdan veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden, diğer organ nakillerinde ise sadece beyin ölümü gerçeklemiş kişilerden organ nakli yapmak mümkündür. Organ Nakli çok etkin, düşük maliyetli bir tedavi yöntemidir. İlimizde Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Organ Nakli merkezimizde, nakiller gerçekleştirilmektedir. Şuan itibariyle 2012 yılında 29 böbrek ve 25 karaciğer nakli olmak üzere toplamda 54 nakil operasyonu gerçekleştirilmiştir. ” diye konuştu.
Halihazırda bölgede 402 hasta böbrek, 69 hastanın ise karaciğer nakli için bekleme listesinde olduğunu ifade eden Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Fatih Kaciroğlu, daha sonra şunları kaydetti, “Türkiye Genelinde ise 19 bin 466 hasta böbrek, bin 853 hasta karaciğer nakli için beklemektedir. Tüm dünyada hedeflenen canlıdan nakil yerine beyin ölümü gerçeklemiş kişilerden nakil yapılmasıdır. Ancak ne yazık ki ülkemiz beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden nakil konusunda Avrupa seviyelerine hala ulaşabilmiş değildir. Bölgemiz ise, Türkiye ortalamasının da çok altındadır. Toplumumuz bu konuda bir takım yanlış inanışlar nedeniyle ölümden sonra Organ nakline sıcak bakmamaktadır. Oysa dinimiz Organ bağışına karşı çıkmamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda yayımlamış olduğu 6 Mart 1980 tarihli fetva da organ naklinin caiz olduğu bildirilmektedir. Yine Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye ilmihal kitabında konuya dair "diri veya ölünden organ naklinin caiz olduğu" yine başka bir yerinde ise hayat kurtarmanın zaruri olduğu bildirilmektedir. Hepimizin organlarımızın biz öldükten sonra başka hastalara hayat vermesi için kullanımına izin vermemiz, bir gün bizimde organ nakline ihtiyaç duyabileceğimizi bilmemiz gerekiyor.”