Aziziye Belediyesi ve Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğiyle ilçede ücretsiz kanser taraması gerçekleştirildi. Dadaşkent Saltuklu Aile Sağlığı Merkezi bahçesine konuşlandırılan Gezici Kanser Tarama Aracı’yla, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri taraması yapıldı. 10 gün boyunca ücretsiz kanser taraması yapılırken, vatandaşlar sağlık açısından örnek olacak projeden dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, Aziziye Belediyesi ile Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne teşekkür ettiler.
ORHAN: KANSER; ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR
Gezici Kanser Tarama Aracı’nı Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya ve Aziziye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nihat Çimen ile birlikte ziyaret eden Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğiyle ücretsiz kanser taraması yapıldığını hatırlatarak, önlenebilir, teşhis ve tedavi edilebilir bir hastalık olan kanserle mücadele bağlamında örnek bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti. Halk Sağlığı Müdürlüğünce, “Farkındayız, Kanseri Yeneceğiz” sloganıyla kanserle mücadele seferberliği başlatıldığının altını çizen Başkan Orhan, “Biz de böylesine anlamlı bir hizmete ilçemizde öncülük etmek istedik. Hiçbir hemşehrimizin bu tür hastalıklara yakalanmasını istemeyiz, fakat bunlar da hayatın bir gerçeği. Bizlere düşen önce tedbir almak. Bu da erken teşhis ve tedaviden geçer. 10 gün boyunca ilçemizde Saltuklu Aile Sağlığı Merkezi’nde ücretsiz kanser taraması yapıldı. Hemşehrilerimiz ayaklarına kadar gelen böyle bir imkândan istifade ettiler. Başta Halk Sağlığı Müdürlüğü olmak üzere, araçta görev yapan ve bu projeye destek sunan herkese hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum.” dedi.
ÇANKAYA: KANSERDE ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ
Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya da, erken tanının en önemli olduğu hastalıkların başında kanserin geldiğine işaret ederek, “Tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme ve rahim ağzı, hem erkek, hem de kadınlarda bağırsak kanseri gelmektedir. Sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla yapılacak olan taramalarla kanserin erken dönemde fark edilmesi mümkündür. Erken yakalanan meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri vakalarında kişi büyük bir oranda iyileşmekte ve yaşama şansı ile hayat kalitesi yükselmektedir.” diye konuştu.
HALKIMIZIN TARAMALARINI MUTLAKA YAPTIRMASI GEREKİR
Kanser tarama hizmetlerinin, Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ile Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde ücretsiz olarak yapıldığına vurgu yapan Çankaya, “Meme kanseri taraması için 40-69 yaş arası tüm bayanların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş arası bayanların 5 yılda bir (HPV) smear testi yaptırmaları ve bağırsak kanseri taraması için 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerin 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yaptırmaları gerekir. 15 Kasım 2014 tarihinden beri Gezici Kanser Tarama Aracımız halkımızın hizmetine sunuldu. Gezici Kanser Tarama Aracı’nda bugüne kadar 841 kadın meme kanseri taraması, 561 kadın rahim ağzı kanseri taraması ve 92 vatandaşımıza da bağırsak kanseri taraması yapıldı. Tüm halkımızın kanser tarama hizmetlerinden faydalanması için merkezlerimize ve Gezici Kanser Tarama Aracı’na gelmelerini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Çankaya, “Kanserden korkmayalım, taramalarımızı yaptıralım! Unutmayalım, erken teşhis hayat kurtarır.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.