OLGUN YILDIZ
ARDAHAN (İHA) - Yurt içinde ve yurt dışında birçok önemli bilim insanını misafir eden Ardahan Üniversitesi (ARÜ), son olarak Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yıldız Akpolat’ı ağırladı.
Akpolat, ARÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu’nda ‘Türk Modernleşmesi’ isimli bir konferans verdi. Konferansa ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, İİBF Dekanı Prof. Dr. Hakkı Büyükbaş, ARÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açış konuşması Ardahan Üniversitesi Öğr. Gör. Arif Kala tarafından yapıldı. Kala, Doç. Dr. Akpolat’ın akademik geçmişi hakkında bilgiler verdikten sonra sözü Doç. Dr. Akpolat’a bıraktı. Doç. Dr. Akpolat, konuşmasına dünyada modernleşmenin tarihini açıklayarak başladı. Batıda iki tür modernlik olduğundan bahseden Doç. Dr. Akpolat, birincisini Fransız Devrimi’nden sonra ortaya çıkan “Laik Modernleşme”; ikincisini ise sivil toplum içindeki ikincil yapılar olan “Secüler Modernleşme” olarak tanımladı.
Türk modernleşme sürecini 5 evreye ayıran Doç. Dr. Akpolat bu evrelerin Lale Devri ile başladığını, ikinci evrenin Tanzimat ve Islahat Fermanları, üçüncü evrenin 2. Abdülhamit Dönemi, dördüncü evrenin 2. Meşrutiyet, beşinci evrenin ise batıdan, toplum mühendisliği fikri ile topluma hakim olma evresi olduğunu belirtti. Doç. Dr. Akpolat, Türkiye’de ise “Atatürk Modernleşmesi” ve “Muhafazakar Modernleşme” olmak üzere iki tür modernleşme olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin modernleşme sürecinin altı farklı boyutta kavramlaştığını belirten Doç. Dr. Akpolat, bu kavramları; ekonomik, toplumsal, siyasal, tarihsel, zihniyet ile hukuki ve siyasi geleneğin dönüşümü olarak sıraladı. Doç. Dr. Akpolat’ın sözlerini tamamlamasının ardından kapanış konuşmasını yapmak üzere sözü ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz aldı. Prof. Dr. Korkmaz, konuşmasında, modernleşmenin dünyanın tamamına yayılması gerektiğine dikkat çekerek Orta Doğu, Afrika, Hindistan gibi geri kalmış bölgelerin de gelişmeye hakkı olduğuna vurgu yaptı. Sözlerinin devamında Mehmet Emin Yurdakul’un “Bırak Beni Haykırayım” isimli şiirinden alıntı yapan Prof. Dr. Korkmaz, “ Bende esir yaratmayan bir Tanrı’ya iman var” dizesini seslendirdi. Batı modernleşmesinin gösterildiği grafiğe atıfta bulunan Prof. Dr. Korkmaz, o grafikte merkezde yer alan kapitalizmin yerine hümanizmin getirilmesi gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Korkmaz, sözlerini tamamladıktan sonra Doç. Dr. Akpolat’a ‘Teşekkür Belgesi’ takdim etti. Hatıra fotoğrafı çekiminin ardından program sonlandırıldı.