SEMA PINAR SAYAN
ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bulunamayan lösemi ilaçların çözümünün bunları Türkiye’de üretmek olduğunu belirterek, “Bu ilaçların üretimini Türkiye’de yapmaları için firmaların önlerini açtık. Hacettepe Üniversitesi ile işbirliği içinde Teknokent’te bu ilaçların üretimine başlayacağız” dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Lösemili Çocuklar Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısına katıldı. Hacettepe Üniversitesi Ankara Evi’nde yapılan toplantıda lösemili çocuklarla bir araya gelen Bakan Akdağ, onlara hediyeler verdi. Çocuklar için orada bulunan palyaçolarla da sohbet eden Akdağ, yaptıkları mesleğe ilişkin sorular sordu. Ardından Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ve lösemi tedavisi gören ve iyileşen çocuklarla basın karşısına geçen Akdağ, ilk olarak sözü lösemi hastalığını geride bırakan çocuklara bıraktı. Hasta çocuğun çok fazla olduğunu ve onların da iyileşeceğini söyleyen çocuklar, hastalığa yakalanan çocukların çok üzüldüklerini fakat iyileşeceklerine inanmalarını istediklerini ifade ettiler.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncer, eskiden hastaların tedavi için çok zorluklar çektiğini ama artık bu durumun ortadan kalktığını vurgulayarak, şimdi ise hastaların sadece nüfus cüzdanını göstererek ister özel hastane olsun, ister üniversite hastanesi olsun tedavisini rahatlıkla yapabildiklerini kaydetti.
Lösemili çocukların tedavisinde yeniliklerin hayata geçirilmesinin gerekli olduğunu dile getiren Akdağ, Türkiye’nin eskiden çok zor durumda olduğunu ve yeşil kartlı bir çocuğun ilacının temininde bile güçlük çekildiğini belirterek, “O zamanlar o ilacı temin edemiyorduk da başka bir hastanın artan ilacından işimizi görmeye çalışıyorduk. İnanılmaz bir bürokrasi vardı” dedi. Çocuklara kemik iliği naklinde Hacettepe’nin öncü olduğunu söyleyen Akdağ, bugün Türkiye’de 18 yerde çocuklara kemik iliği naklinin yapıldığını ve bütün masrafların devlet tarafından karşılandığını vurguladı.
Hasta ve yakınlarının çile çektiği dönemin son bulduğunu belirten Bakan Akdağ, Türkiye’de bu hastalıkların tedavisinde finansal sürdürülebilirliği sağladıklarını söyleyerek, “Ancak ailelerin, çocukların bunun gibi uzun süreli tedavi gören hastaların sosyal desteğe ihtiyacı var. Manevi ihtiyaçları Sağlıkta Umut Vakfı (SUVAK) gibi sivil toplum kuruluşları gerçekleştiriyor. Ama bu destekleri geliştirmeliyiz” diye konuştu.
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Akdağ, bulunamayan lösemi ilaçlarına ilişkin açıklama yaparak, “Bulunamayan 1-2 ilaç oldu ve bu mesele Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliği’nin ortak çalışmasıyla çözüldü. Bunun asıl çözümü bunları Türkiye’de üretmek. Biz bazı firmalarla irtibata geçtik. Bu ilaçların üretimini Türkiye’de yapmaları için önlerini açtık. Hacettepe Üniversitesi ile işbirliği içinde Teknokent’te bu ilaçların üretimine başlayacağız” şeklinde konuştu. Üretimi yapılacak ilaçların ihtiyaca göre yapılacağını ve belli bir kotasının olmadığını dile getiren Akdağ, çalışmalara hemen başlanacağını söyledi.