BİTLİS (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Bitlis'te yaşayan 260 kişi 90 yaşın üzerinde bulunuyor
Bu yaşlıların 44'ünü erkekler oluştururken, geriye kalan 216'sını ise kadınlar tamamlıyor.
TÜİK Verilerine göre, Bitlis ve ilçelerinde kadınların daha uzun süre yaşadığı dikkat çekiyor. Aynı yılın istatistik verilerine bakıldığında veriler arasında dikkat çeken bir başka konu ise, erkek ve kadınların doğum ve ölüm oranları.
DOĞUM VE ÖLÜM ORANLARI
Doğum oranlarına bakıldığında 0-4 yaş grupları arasındaki erkek doğum sayısı 21 bin 777 iken aynı yaş grubundaki kadın doğum oranı 20 bin 180 olarak görülüyor. Ancak 80-84 yaş grubunda yaşayan erkek sayısı il genelinde 498 iken, bayanlarda aynı yaş grubunda yaşayan kadın sayısı bin 73 olarak görülüyor. Diğer dikkat çekici nokta ise, erkeklerde yaş ilerledikçe ölüm oranı hızla artarken bayanlarda ise normal olarak seyrettiği gözlemleniyor. Erkeklerde il genelinde 85-89 yaş aralığına bakıldığında yaşayan sayısı 282'ye düşerken, kadınlarda ise 585 olarak görülüyor.
"UZUN VE SAĞLIKLI YAŞAMANIN SIRRI SAYGI VE SEVGİDEN GEİYOR"
Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Alacabük Köyünde yaşayan 82 yaşındaki Bedrettin Sayın, uzun ve sağlıklı yaşamın sırrının saygı ve sevgiden geçtiğini söyledi. Sayın, "Bitlis'te yazlar serin, kışın da karlı geçer. Soğuk hava haliyle insanın dinç kalmasını sağlıyor. Burada aile ortamında yaşıyoruz. Hiç kimse kimseyle kavga etmez, strese girmez, tam tersi birbirlerinin sorunlarına ortak olur. Bütün bunlar uzun ömürlü olmak için yetiyor" dedi.
Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı Beldesinde yaşayan 90 yaşındaki Gülnaz Tüzün ise uzun ve sağlıklı yaşamasını stressiz hayata bağlarken, "Köy havası, büyük şehirlerin havasına oranla insan ömrünün uzamasına olumlu yönde etki ediyor. Biz şehir marketlerinde satılan konserveleri, hormonlu sebze ve meyveleri, katkı maddeli yoğurt ve sütleri tüketmeyiz. Bu ürünlerin tamamını kendimiz yetiştiriyoruz" şeklinde konuştu.