Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
19 Ağustos 2011 Cuma - 02:09

'Yaşlılar önem kazandı'

Kars il Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, yaşlı sağlığı konusunun ülkemizde de önem kazandığını söyledi.

 Yaşlılar önem kazandı

Kars il Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, yaşlı sağlığı konusunun ülkemizde de önem kazandığını söyledi. Dr. Sevinç, “Ülkemizin nüfus yapısı yaşlanma sürecine girdi. Kuşkusuz bu durum, yaşlı sağlığı hizmetinin planlanmasını ülkemiz için de bir ihtiyaç haline getirdi. Bizler nasıl ki sağlıklı gelecek nesiller için bebeklerimizin sağlığına hat safhada önem veriyor ve bunun için gerekli olan her şeyi yapıyorsak, yaşlılar için de aynı önemin gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

“YAŞLILIK EŞİTTİR HASTALIK DEĞİLDİR”

Yaşlılıkla birlikte hastalığın kaçınılmaz bir son olduğu düşüncesinin yanlış olduğunu kaydeden Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, koruyucu önlemlere dikkat çekerek şunları söyledi:

“Kronik hastalıklar ve bazı sağlık sorunları yaşlıların yaşam kalitesinde ciddi anlamda bozulmalara neden olur. Yaş ilerledikçe mutlaka bir takım hastalıklar ve fonksiyon bozuklukları ortaya çıkmaya başlar. Fakat yaşlılıkla artan bu risk, yaşlılık eşittir hastalık anlamına gelmez. Bu kronik rahatsızlıkların neden olduğu ölümlerin ve fonksiyon kayıplarının önüne koruyucu önlemlerle geçilebilir. Bu konuda gerekli bilgi birikiminin, bilincin ve farkındalığın oluşturulması hayati önem taşıyor.

Evet, yaşlılarda hastalıklar genellikle değişkendir. İyileşme süreci genç bireylere göre daha yavaş seyreder. Normalde, sistemler ve organların bir bölümünün çalışması bozulduğunda diğer bir bölüm fazla çalışarak bu açığı kapar yani eksik olan işi üzerine alır. İşte kompenzasyon dediğimiz bu mekanizma yaşlılarda zayıftır. Ayrıca yaşlıların ilaca bağlı yaralanmalara maruz kalma riski daha fazladır. İşte tüm bu nedenlerden dolayı bu yaş grubunda koruyucu önlemler daha fazla önem kazanmaktadır. Bakanlığımız da yaşlı sağlığı konusunu çok değerli bulmakta ve bu konuda önemli çalışmalara imza atmaktadır. Bakanlığımız vatandaşların, sağlığa ilişkin tutum ve davranışlarını olumlu yönde etkileyerek kendi sağlığını koruyabilmeleri, geliştirebilmeleri ve sağlık sorunlarını çözebilir hale gelebilmeleri amacıyla önemli projeler geliştirmektedir.”

“SAĞLIKLI YAŞLANMA BİLİNCİNİN OLUŞMASI İÇİN EĞİTİM ŞART”

Her konuda olduğu gibi sağlık alanında da eğitimin öneminin büyük olduğunu bildiren Kars İl Sağlık Müdürü, “Mesela vatandaşların hastalıklara karşı direnç artırma yollarını bilip uygulamaları ya da herhangi bir sağlık sorunu yaşadıklarında bunu ertelemek yerine sağlık kontrolü için hastaneye gitmeleri veya ilgili hekimin ya da diğer sağlık çalışanlarının direktiflerini anlayıp yerli yerinde uygulamaları ve bunun gibi pek çok kritik noktalarda bilincin oluşturulması ancak eğitim yoluyla sağlanabilir. Bu sayede birey, hem ihtiyacı olan temel bilgileri edinmiş olacaktır, hem de kendi hayat şartlarını iyileştirmeye ilgi duyarak bir anlamda kendi sağlıklarını iyiye götürmek için sorumluluk alacaktır.” diye konuştu.

“SAĞLIKLI, AKTİF VE ÜRETKEN BİR YAŞLILIK HERKESİN HAKKI”

Dr. Fahri Sevinç, sağlıklı yaşlanma konusunda aile hekimlerinin alacağı tedbirlere ve koruyucu önlemlere mutlaka uyulması gerektiğini hatırlattı ve şu tavsiyelerde bulundu:

“Koruyucu yaklaşımlar sayesinde yaşlılıkta oluşabilecek hastalıkların önlenmesi, geciktirilmesi ve varsa olumsuz etkilerinin hafifletilebilmesi mümkün. Bu koruyucu yaklaşımların başında beslenme geliyor. Kuşkusuz her yaşta beslenmenin önemi büyük. Yaşlılık döneminde de yeterli ve dengeli beslenme sayesinde sağlığın korunması, yaşam süresinin ve kalitesinin artırılması sağlanabilir. Buna karşın yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı, diyabet, hipertansiyon, osteoporoz, kalp rahatsızlıkları gibi pek çok hastalığın habercisidir.

Beslenme kadar fizik egzersiz ve hareketlilik yaşlı sağlığı konusunda önem taşımaktadır. Mesela günlük 30 dakika ya da daha uzun sürede, orta derecedeki fiziksel aktivite sayesinde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir. Bunun haricinde sigara ve alkolden kesin surette uzak durulması gerekiyor. Artık sigara ve alkolün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri 7’den 70’e kadar biliniyor. Bu kadar zararlı olduğu, pek çok hastalığa neden olduğu ve hatta ölümcül sonuçlar doğurduğu bilinen bir şeyin ısrarla kullanımının kimseye bir faydası yok. Bu nedenle alkol ve sigara kullananların bu davranıştan vazgeçmesi, kullanmayanların da bu alışkanlığı edinmemesi için çaba harcaması gerekiyor. Korunabilir hastalıklar ve ölümlerin engellenmesi açısından yaşlılık döneminde önem kazanan bir başka konuysa aşılama. Aşılanma sayesinde salgın hastalıklardan etkilenmemek, rutin aşılar veya özel aşılarla hastalıklardan uzak durmak mümkün olabilir.”

 
Pasinler’de Somali seferberliği
 
Polisten kaçamadılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hareketsizlik bel fıtığını tetikliyor
Hareketsiz yaşam ve düzenli egzersiz yapmama gibi durumlarda yeterince ...
Horasan'da ilaçlama seferberliği
Erzurum Horasan Belediyesi, haşerelerle mücadele için ilaçlama çalışması başlattı.
24 saat hizmet veriyorlar
Erzurum’da oruçlarının bozulacağı endişesiyle diş çektirme ve tedavi olmaktan ...
 
"Sağlık hizmetini asla geriletemeyiz"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ: "kriz zamanlarında biraz daha dikkatli olmak ...
Hala mı sigara diyorsunuz?
Sigara ile oruç açmanın, nikotine ‘damarlarımı daralt’ komutu vermek anlamına ...
Doğru bildikleriniz yanlış olabilir
Ramazanda sağlıklı oruç tutmanın sırrının sahurda gizli olduğu, sahurda ...
 
Hareketsizlik bel fıtığını tetikliyor
Hareketsizliğin düzenli egzersiz yapmama gibi bel fıtığını tetiklediği belirtildi.
Gıda tüketimine dikkat
Doğu’da her 100 kişiden 4'ünde uykuda solunum bozuklukları ve solunumun ...
Ramazan’da depresyon azalıyor
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Ruh ve Sinir Hastalıkları ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri