Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Öğretmenlere diyabet bilgilendirmesi
Öğretmenlere diyabet bilgilendirmesi
Çiftçi’den Öğretmenler Günü mesajı
Çiftçi’den Öğretmenler Günü mesajı
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
HABERLER>EKONOMİ
19 Temmuz 2011 Salı - 03:05

'Ramazan fırsatçılığı yapmayın'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemseddin Bayraktar, Ramazan ayının yaklaştığı şu günlerde kamuoyunda gıdaya zam geleceği, ürünlerin Ramazan ayında zamlanacağı şeklinde çıkan haberlerin halkı tedirgin edeceğine dikkat çekerek, "Bu tür haberler fırsatçılara zemin hazırlamaktadır. Bir avuç spekülatörün 5 milyon çiftçimizi ve 73 milyon tüketicimizi mağdur etmesini önlemeliyiz, insanlarımızın haklarını küçük bir azınlığın menfaatlerine kurban etmemeliyiz" dedi.

 Ramazan fırsatçılığı yapmayın

Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında, dünya nüfusundaki hızlı artışla birlikte gıda maddelerine duyulan ihtiyacın da yoğun bir şekilde arttığını ifade ederek, dünya nüfusundaki artışın yanı sıra son yıllarda yüksek enerji fiyatları sebebiyle biyoyakıtlara olan ilginin artması, küresel ısınmadan dolayı iklimde görülen anormalliklerin zaman zaman tarım ürünlerini etkilemesi, bazı ülkelerdeki gelir artışlarından dolayı büyüme hızıyla orantılı olarak tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedenleriyle arz
talep dengesinin bozulmasının fiyat manipülasyonları ve gıda fiyatlarında artışa neden olduğunu kaydetti. Bayraktar, fiyatlardaki anormal artışların gıda teminindeki zorluklar ve tarımın stratejik önemini dünyaya daha net hissettirdiğini belirterek, "Bu nedenlerle günümüzde yeterli ve güvenilir gıdaya erişim tüm dünya ülkelerinin öncelikleri arasında yerini almıştır. Bu bağlamda gıdanın üretildiği tarım sektörünün ne denli önemli olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Tarım üstü açık bir fabrika olup, iklimdeki değişikliklerden, doğal afetlerden etkilenmekte, üretim her zaman risk altında bulunmaktadır. Tarımsal üretimde yaşanan bir değişim doğrudan gıda fiyatlarına yansımaktadır. Ülkemizde ilkbaharda yağışların fazla olması ve haziranda da devam etmesi, yağışların da geçen yıla göre fazla olması gibi çeşitli nedenlerle bazı ürünlerde rekolte artışı yaşanırken, yağışa bağlı olarak artan hastalıklar nedeniyle çeşitli sebze ve meyvelerde verim ve kalite kayıplarına neden olmuştur" dedi. Bayraktar, tüketicileri uyararak, "Meydana gelen yağışlar nedeniyle kiraz, erkenci karpuz gibi bazı ürünlerin olgunlaşmaları gecikmiş, turfanda ürünler biraz daha geç bir vakitte piyasaya girmiştir. Bütün bu gelişmelere rağmen şu anki mevcut verilere göre fındık dışında hiçbir üründe ciddi bir rekolte kaybı beklemiyoruz" diye konuştu.
"RAMAZAN FIRSATÇILARINA İZİN VERMEYİN"
Bayraktar, Ramazan ayının yaklaştığı şu günlerde kamuoyunda gıdaya zam geleceği, ürünlerin Ramazan ayında zamlanacağı şeklinde çıkan ve halkı tedirgin eden haberler olduğunu anlatarak şunları kaydetti: "Bu tür haberler fırsatçılara zemin hazırlamaktadır. Bir avuç spekülatörün 5 milyon çiftçimizi ve 73 milyon tüketicimizi mağdur etmesini önlemeliyiz, insanlarımızın haklarını küçük bir azınlığın menfaatlerine kurban etmemeliyiz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak bizler de üreticiden tüketiciye, halkımızın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalarımıza devam ediyoruz. Açıklamalarımızın amacı, tüketicinin ödediği fiyattan üreticilerimizin yeterince yararlanamadığını ortaya koymak, ayrıca fiyat artışlarının üreticilerimizden mi, yoksa aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığı konusunda doğru bilgiler sunmak, olası bir spekülatif fiyat artışlarını önlemektir. Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda piyasalarında bir hareketlilik başlamıştır. Gıda piyasalarında yaşanan bu hareketlilik bazı spekülatörlerin iştahını kabartmaktadır. Halkımızın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemeli, piyasaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnaf zan altında bırakılmamalıdır."
Bayraktar, 30 Haziran'dan bu yana son 15 günlük fiyat değişimini sıralayarak son 15 günde dana ve kuzu etindeki üretici fiyatı hiç artmadığı halde market fiyatlarının arttığına dikkat çekti. 30 Haziran'dan bu yana son 15 gündeki fiyat değişimine bakıldığında market fiyatlarında 11 üründe fiyat değişimi olmazken, 13 üründe azalma, 7 üründe ise fiyat artışı olduğunu kaydeden Bayraktar, şunları söyledi:"Süt, elma, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir, toz şeker, yumurta ve tavuk eti fiyatlarında değişim görülmezken, kuru fasulyede yüzde 1, kuru kayısıda yüzde 2, havuçta yüzde 4,3, yeşil fasulyede yüzde 4,4, domateste yüzde 4,5, kavunda yüzde 9,4, şeftalide 10,9, armutta yüzde 12,7, kirazda yüzde 15,7, patlıcanda yüzde 16,1, karpuzda yüzde 20,8, salatalıkta yüzde 23,1 ve soğanda yüzde 25,8 fiyat düşüşleri görülmüştür. Buna karşılık dana etinde yüzde 0,5, çilekte yüzde 1,2, kuzu etinde yüzde 2, fındıkta yüzde 2,9, sivri biberde yüzde 5, limonda yüzde 6,4 ve patateste yüzde 22,1 fiyat artışları olmuştur."
"RAMAZAN'DA TALEP ARTIŞI SUİİSTİMAL EDİLMEMELİDİR"
Bayraktar, son 15 gündeki market ve üretici fiyatlarına göre karpuz, sivri biber, fındık, dana eti ve kuzu etinde üretici fiyatı değişmezken, market fiyatlarının arttığını anlatarak, "Son 15 günde üreticide et fiyatları değişmemesine rağmen marketlerde dana eti yüzde 0,5, kuzu eti yüzde 2 artış gösterdi. Ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediğimizde, üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 317'lere ulaştığı görülmektedir. Ürün grupları itibarıyla baktığımızda
ise bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 317,1, kurutulmuş ürünlerde yüzde 236,7, baklagillerde yüzde 250,2, pirinçte yüzde 193,4'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 265,2'lere kadar çıkıyor" dedi. Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü: "Marketlerde ve üreticide geçen yıl Ramazan öncesine göre fiyatı en çok artan ürünler patates, patlıcan, sivri biber, yeşil fasulye, kuzu eti olurken, fiyatı en çok düşen ürünler soğan, salatalık ve limon olmuştur. Geçen yıl Ramazan öncesine göre fiyat değişimine baktığımızda, market fiyatlarında elma, nohut, tavuk eti ve toz şekerde fiyat değişimi görülmezken, 8 üründe azalma, 17 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Pirinçte yüzde1,8, yumurtada yüzde 4,3, dana etinde yüzde 4,5, karpuzda yüzde 6,4, soğanda yüzde 9,6, kuru incirde yüzde 18, salatalıkta yüzde 32,6 ve limonda yüzde 36,8 fiyat düşüşleri görülmüştür. Buna karşılık patateste yüzde 71,4, sivri biberde yüzde 64,7, patlıcanda yüzde 49,5, armutta yüzde 44,8, yeşil fasulyede yüzde 42,7, havuçta yüzde 36,5, kuru kayısıda yüzde 19,2, domateste yüzde 15,5, kuzu etinde yüzde 7,6, kuru üzümde yüzde 6,2, fındıkta yüzde 4,5, yeşil mercimekte yüzde 4,3, şeftalide yüzde 3,6, kavunda yüzde 3,4, sütte yüzde 3,2, kuru fasulyede yüzde 3,2, kırmızı mercimekte yüzde 1,9 fiyat artışları olmuştur. 2010 yılı Ramazan öncesine göre, 2011 yılı Ramazan öncesi üretici fiyatlarında yeşil mercimekte fiyat değişimi görülmezken, 8 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayı sebze ve meyvenin kaliteli, bol ve ucuz olduğu bir mevsime denk gelmektedir. Halkımız Ramazan'da bol miktarda yaş sebze ve meyve tüketebilir. Geçen yıl Ramazan ayı öncesi değerlendirmemiz ile kıyasladığımızda kurutulmuş ürünlerde (kuru üzüm, kuru kayısı ve
fındık) geçen yıla göre marketlerde ortalama yüzde 15 fiyat artış görülmüştür. Özellikle Ramazan ayında halkımızın bu ürün grubuna talebi artmaktadır. Talep artışı suiistimal edilmemelidir. Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi hepimizin dileğidir. Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflar bu hususta gereken hassasiyeti göstermelidir."

 
Piknikçilerden umduklarını bulamadılar
 
Tapu’da vizyon atılımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piknikçilerden umduklarını bulamadılar
Her yıl Haziran’la birlikte açılan mangal sezonunda satışlarını artıran ...
Büyükşehir istihdam projesi tamamlandı
Erzurum Büyükşehir Belediyesinin kadın istihdamının desteklenmesi hibe ...
Bölgesel asgari ücret geliyor
Seçimlerin ardından başlayan kıdem tazminatı düzenlemesinin ayrıntıları netleşiyor.
 
Markalaşmada yaz durgunluğu
Erzurum’da bu yılın 5 ayında 74 marka başvurusu yapılırken, 19 marka da ...
AZUTİB Erzurum’a ufuk açtı
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ‘Anadolu’nun Zirvesinde Uluslararası ...
Maliyet yüksek, ilgi az
Dış cephe kaplaması ile ısıtma ve soğutma giderlerinin yarı yarıya ucuzladığını ...
 
Turizm’de ufuk arayışı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, ...
İstihdamda yeni konsept
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapan Erzurum'da ...
Doğu’dan ihracatta pozitif süreç
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim kurulu Başkanı Cemal ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri